POVIJEST I TRADICIJA

Lonia d.o.o.

LONIA TRGOVINA d.o.o.

Trgovačko društvo Lonia iz Kutine, jedna je od 25 članica udruženja hrvatskih trgovačkih kuća Ultra gros d.o.o. i najveća trgovačka kuća na području Sisačko – moslavačke županije.

Priča o tvrtci započela je još 1954.g. Tadašnja „Opskrba“, registrirana za djelatnost trgovine na veliko i malo, pokrenula je dugogodišnju tradiciju trgovačke struke na području grada Kutine. Smješteno u srcu Lonjskog polja, tijekom više od šest desetljeća, tvrtka je prolazeći kroz brojne organizacijske i strukturne promjene, mijenjala i svoj naziv.

Tako će jednoj generaciji biti poznato pod imenom „Garić“, drugoj kao „Slavija“, a posljednjih 28 godina (od 1992.) stanovnici Sisačko-moslavačke županije navikli su da ih u svakodnevnim kupnjama prati uslužno osoblje trgovačke tvrtke Lonia d.d.

Ozbiljnost i veličinu trgovačkog poduzeća Lonia potvrđuju investicijske kupovine Bjelovarske Gradske pekare d.o.o., u prosincu 2013.godine, preuzimanje poslovanja četrdesetak Dioninih prodavaonica u Zagrebu 2014.g. te posljednja akvizicija koja se dogodila u prosincu 2019.godine. Sloga podravska trgovina i Podravski Mlin ušli su u sastav Grupe Lonia i time povećali trgovačku mrežu za dodatnih 70 prodavaonica te omogućili ulazak u još jednu županiju, Koprivničko-križevačku ali i novu djelatnost – mlinarstvo.

Grupa Lonia danas posluje kroz mrežu od 305 prodavaonica prehrane različitih formata, lociranih na području 7 županija kontinentalne Hrvatske te 8 veleprodajnih centara. Osim trgovačke mreže Lonia i Sloga prodavaonica, u sastavu se nalazi i Gradska pekara d.o.o. s 2 proizvodna pogona za pekarstvo (Bjelovar i Kutina), Podravski Mlin d.o.o. za proizvodnju brašna, te SPUGA VINARSTVO d.o.o.

Ovim investicijama Lonia je kontinuirano povećala broj prodavaonica, proizvodnih djelatnosti pa time i broj zaposlenika. Cijela Grupa danas zapošljava više od 1400 djelatnika kojima smo neizmjerno zahvalni na zajedničkim dobrim poslovnim rezultatima.

U kolovozu 2020. godine u Grupi Lonia provedena je statusna promjena i osnovano novo društvo LONIA TRGOVINA d.o.o. koje je preuzelo funkciju djelatnosti trgovine, koju je do tada obavljalo društvo Lonia d.d. 

Za sad smo s Vama u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj županiji i Koprivničko-križevačkoj županiji, a nadamo se uskoro upoznati i kupce iz susjednih županija.