LONIA D.D.: BRIGA O DJELATNICIMA I DRUŠTVENA ODGOVORNOST IMPERATIVI I GLAVNI FOKUS

Objavljeno: 31. 10. 2018 - 7:56
LONIA D.D.: BRIGA O DJELATNICIMA I DRUŠTVENA ODGOVORNOST IMPERATIVI I GLAVNI FOKUS

Lonia d.d., najveća je članica trgovačkog udruženja Ultra gros d.o.o.i najveća trgovačka kuća u Sisačko-moslavačkoj županiji. Osnovna joj je djelatnost trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama. 

U posljednjih pet godina, Lonia je proširila poslovanje izvan granica svoje domicilne županije i Brodsko-posavske gdje se nalazi najveći dio prodavaonica,  na Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, te danas broji 244 prodajna mjesta, većinom formata "dućana iz susjedstva". 

Zajedno sa sestrinskim firmama Gradska pekara d.o.o. koja se bavi pekarstvom i Spugom-k d.o.o. registriranom za proizvodnju vina, Grupa Lonia zapošljava oko 1135 djelatnika. S prometom nešto većim od 700 milijuna kuna koji Lonia planira ostvariti u 2018. godini (što je rast više od  50% kroz zadnjih 5 godina poslovanja!), uvrstila se na ljestvicu 10 najvećih trgovačkih lanaca u RH. Rezultat je to kombinacije organskog rasta i preuzimanja dijela prodavaonica u Zagrebu od trgovačkog lanca Diona, te nekoliko poslovnica većeg formata trgovačkog lanca Billa.

Kao i ostale članice trgovačkog udruženja Ultra gros, Lonia veliku pažnju pridaje svježim programima, naročito proizvodima koji su podrijetlom iz RH, a posebice iz županija u kojima djeluje. Tako se može pohvaliti s činjenicom da je više od 75% proizvoda na polici domaćeg podrijetla.

Kako su briga o djelatnicima i društvena odgovornost imperativi i glavni fokus Lonie, o čemu svjedoči činjenica da nikada od kada posluje, nije bilo kašnjenja u isplati osobnih dohodaka, ponosni smo što možemo objaviti da je zahvaljujući podršci Upravnog odbora, donesena odluka o zapošljavanju svih djelatnika isključivo na neodređeno radno vrijeme. Od ukupno 998 zaposlenih u Loniji, samo će njih 186 ostati zaposleno na određeno radno vrijeme (radi se o novozaposlenima na probnom roku, nakon kojeg će uslijediti zaposlenje na neodređeno). Time se nadamo pridonijeti sigurnosti radnih mjesta u lokalnim zajednicama u kojima djelujemo, kao i većem zadovoljstvu samih djelatnika na radnome mjestu.

Ujedno, Lonia je ponosna što je posljednjih godinu dana, unatoč svim izazovima i jakoj konkurenciji, uspjela povećati bruto plaće djelatnicima za cca 17% (po satima rada), pa je tako prosječni neto iznos isplaćen u 2018. godini 3.900 kn, u odnosu na 2017. godinu kada je iznosio 3.400 kn.

Ukoliko bi se povela ozbiljnija diskusija o ograničenju rada trgovina nedjeljom i praznikom, Lonia bi na svim razinama diskusije podržala prijedlog ograničenja i skraćivanja maksimalno mogućeg rada nedjeljom i praznikom, što je pokazala i 01. svibnja na Praznik rada, koji je za sve djelatnike bio neradan.

U nadolazećoj blagdanskoj sezoni, kao i prethodnih Lonia će nagraditi svoje djelatnike božićnicom i kao svake godine, jubilarnim nagradama.

Ovom prilikom Lonia d.d. se zahvaljuje svim svojim djelatnicima, kupcima i poslovnim partnerima bez kojih ovakvi rezultati ne bi bili mogući.

Izvor: https://poduzetnik.com.hr/item/2865-lonia-d-d-briga-o-djelatnicima-i-drustvena-odgovornost-imperativi-i-glavni-fokus.html

  Mediji o nama - Sve